China 2007 ~ Dag #15 ~ Yangshuo (阳朔)

Geplaatst op: zondag 16 september 2007 door Jimapore in China, Reizen

Na het ontbijt vertrokken we te voet (15 minuutjes stappen) naar beneden, richting stad om fietsen te gaan huren voor de drie dagen dat we hier zijn in Yangshuo. We passeerden honderden lege (?) kraampjes en eens in de stad aangekomen waren er nog meer kraampjes waarvan er wel enkele vol met souveniers lagen. Vermits het zeer rustig was hebben we dan maar wat geshopped en wat prulletjes gekocht na ferm afdingen.

Wat ons hier opviel is dat het de eerste keer is dat verkopers opdringerig zijn. Helemaal anders dan in Dali of Lijiang of zelfs Beijing. Ze komen van ver toegelopen en blijven maar zeuren, vooral diegenen die je een excursie naar “the countryside, sir?” willen aansmeren. Zit je daar gezellig te eten en drinken komen ze met drie man rond u lijf hangen en foto’s tonen van onze koning en koningin (WTF). Bij Valerie blijven ze veel langer plakken, een coole “bu yao” en vervolgens mijn rug tonen scheept hen meestal vlotjes af. Pas op, ‘k blijf wel beleefd hoor, hehe, maar het is wel hardnekkig hier die verkopers.

Viktor had een hele lastige dag: zeuren, zeuren en nog eens zeuren. Door de zware transfer dag gisteren en de enorme vochtigheid (hoogste van heel ons reis) is het manneke doodmoe en weet met zichzelf geen blijf. We vonden uiteindelijk toch goede fietsen en na een bezoekje aan het park en de leuke speeltuin keerden we maar hotelwaarts om onze kleine peuter wat te doen slapen. Hoewel dat traject niet echt vlot verliep, al die lege kraampjes lagen vol brol en er kwamen duizenden (ik overdrijf NIET) Chinezen in tegenovergestelde richting aangelopen. Door die grote never-ending chinezen massa moesten we ons maar boven worstelen met de fiets. Toen de knaap na z’n dut wakker was besloten we nog een korte fietstocht te houden en dan Viktor vroeg z’n beddebak in te stoppen. Het leek voor ons dus een wel heel rustige bijna saaie dag te worden… MAAR…

We fietsen de andere kant eens op en zagen een leuke zandweggetje dat net naast de Li rivier liep. Na een 15-tal minuten zagen we een bootje dat ons de Li rivier wou oversteken. Dat leek ons wel leuk. Aan de overkant vervolgde we onze weg, een vriendelijke dame op de boot vertelde ons dat het pad aan de overkant naar Fuli zou leiden, en dat stond ergens onderaan op ons plannetje dus dat moest wel lukken.

Het was echter al iets voor 19u en het begon al een beetje duister te worden (het is hier snel donker). We bleven maar fietsen in the middle of het Karstgebergte, op een leuk maar soms zwaar amper begaanbaar weggetje. Van Fuli geen spoor. Het begon uiteindelijk wel zeer donker te worden en op zo’n pad midden in een gebergte is niet zo veel licht voorradig ;-). We bleven maar rijden tot het echt wel beangstigend donker werd. Toen er een moter in de verte aankwam met drie chinezen op deed ik hem stoppen. We wilden wel eens weten wanneer we nu in Fuli zouden aankomen. Bleek het 30 tot 40 minuten was terwijl we bijna geen hand meer voor ogen zagen. Lichte tot grote paniek brak ons uit maar volle moed en volle speed verder gefietst maar na 5 tot 10 minuten was het zo donker dat we geen fluit meer zagen en daar stonden we nu in niemandsland, tussen mastodonten van bergen.

Nu waren we toch wel in grote paniek: Viktor was doodmoe en daar stonden we dan in het pikkedonker. Ik zag nabij echter licht in een zeer afgelegen huisje/boerderijtje. In volle paniek daarheen en in gebrekkig chinees en gebarentaal hulp gevraagd. We hebben er een tijdje gezeten, wat te eten gekregen (wilde bessen en oude kastanjes) en toonden enkele van onze foto’s in Belgenland. Viktor brak daarna een kippekot af ook, de hooligan. Na wat rondgebel en geteken en gebrabbel hadden we een oplossing. Een vriend van de boer was afgekomen met z’n moto. We bonden beide fietsen elk op een moto en zo zouden ze ons tot net voor Yangshuo stad brengen. Verder kon niet wegens mogelijke politie die onze constructie toch maar niet zo veilig zou vinden. Zelfs voor Chinese normen was het dus blijkbaar vreemd.

Wat een rit! In het holst van de nacht, pikkedonker, niemandsland, een fiets in m’n rug en dan maar tuffen op een padje dat op en neer ging, vol diepe putten zat en struiken langst alle kanten. Na een lange 30 minuten pas een verharde weg tegengekomen. Eindelijk dacht ik, maar het bleek nog eens 30 minuten te zijn op de snelweg. Met onze constructie zigzaggend tussen voetgangers (ja die lopen daar op autobanen) en vrachtwagens. Als dit geen avontuurlijke echte chineese tocht was weet ik het ook niet.

We waren wat blij om eindelijk uitgeput aan te komen in Yangshuo. De heerschappen kregen een flinke tip en we trokken zelfs nog een foto. De ene schreef z’n adres op en vroeg of we de foto konden opsturen. Nou en of! Nu hebben die twee boeren waarschijnlijk een straf verhaal om bij nieuwjaar aan de familie te vertellen (and so have we). Want het vrouwke en zoontje van de boer keken of ze aliens zagen toen we daar stonden in hun boerderijtje, waar ze trouwens kwasie tussen hun beesten slapen. Wat is waar en wat is niet waar?

Klik hier voor alle foto’s van dag 15

Advertenties
reacties
 1. Toets schreef:

  Man, wat een verhaal! Normaal gezien zou het eigenlijk best spannend kunnen zijn, maar met een peuter erbij zou ik toch ook een paar keer slikken zenne…

 2. Jimmy schreef:

  Hoewel onze peuter zelf het besef niet had van de situatie… die zat trouwens met Valerie op een andere moto en Viktor viel daar na vijf minuten in slaap !??! Om dan wakker te worden wanneer we arriveerden in Yangshuo.. “We zijn er, we zijn er”, riep hij, hehe.

  Trouwens, het allerlaatste stukje op het kronkelende bergweggetje naar het hotel (800m) was nog pretty nasty… GEEN LICHT. Bijna op den tast naar boven geklauterd.

 3. Gordon schreef:

  Now THAT’s what I call Adventure met grote A. Cool om achteraf te vertellen, hehe, maar op het moment zelf denk ik dat de verantwoordelijkszin misschien was lichte angstzweetdruppeltjes doet ontstaan ter hoogte van het voorhoofd 🙂

 4. El Barto schreef:

  Wanneer wordt het verfilmd? Met in de hoofdrollen Angelina Jolie en … euh … tja, brad Pitt met lang haar dat staat niet hé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s