China 2011 – De MTR in Hong Kong

Geplaatst op: vrijdag 3 juni 2011 door Jimapore in Dagelijkse leute

De MTR of de Mass Transit Railway in Hong Kong is een Metro om U tegen te zeggen. We nemen een willekeurig station: Tsim Sha Tsui, dat beest heeft maar liefst 22 in- & uitgangen. In de stations is het heel de dag een drukte van jewelste met tientallen shops. Elk metro station lijkt wel een ondergronds winkelcentrum.

Vermits we in een uithoek zitten van Hong Kong Island (laatste halte van de Island Line) nemen we elke dag meermaals de metro. Het langste dat we al moeten wachten hebben: 3 minuten! Meestal is er onmiddellijk een metro waar plaats genoeg op is. Het zijn lange wagens met heel veel plaats. Enkel tijdens de spits is het als haringen in een ton, dat hou je niet voor mogelijk! Tijdens de spits hebben ze dan mannetjes met een groot STOP-bord in hun handen dat ze omhoog steken als de deuren toegaan. En die luisteren daar allemaal naar naar dat bord, wow.

Betalen doe je het gemakkelijkst met de Octopus kaart, beetje gelijkaardig met het bij ons op sterven na dood zijnde Proton. Een plastic kaart dus waar je geld op kan zetten. Telkens je je in een metrostation gaat dien je je kaart te gebruiken om door poortjes te komen en dat gaat ongelofelijk vlot. Overal staan machines om er geld bij te zetten. Je kan deze kaart ook gebruiken op de bus, automaten tot zelfs in sommige restaurants, super praktisch.

Onder een metro sukkelen is ook al onmogelijk want de sporen zijn voorzien van een glazen muur met deuren die enkel open gaan als de metro stopt. En verloren lopen is ook al bijna niet mogelijk, overal staan zeer handige borden, plannetjes, wijzertjes en als dat niet lukt is er wel een mannetje of vrouwtje die je voor je iets vraagt te hulp schiet.

In het metrostel is het smartpone en ipad geblazen, iedereen zit daar spelletjes te spelen en facebook te checken, maar dan ook iedereen. En proper! Het bedieningspaneel van de liften of de handvaten van de duizend roltrappen worden tot soms 10 keer per dag schoongemaakt.

Pure efficientie en een attractie op zich, i just love this MTR system.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s