China 2011 – Dag #49 – Beijing (北京) > Taiyuan (太原)

Geplaatst op: dinsdag 12 juli 2011 door Valerie in China, Reizen

Onze vlucht naar Taiyuan (太原) vertrok, zoals alle eerdere vluchten, met vertraging. Aangekomen bleek een taxi te vinden die ons naar ons hotel (锦麟东方酒店) in het centrum wilde brengen niet evident. Er was slechts 1 taxi beschikbaar en de chauffeur vroeg een schandalige 20 euro voor de schamele 15 km naar ons hotel. Hij weigerde op de meter te rijden. De correcte prijs volgens de meter zou minder dan 5 euro bedragen. We kwamen niet tot een akkoord. Gelukkig daagde er een tweede man op die meteen akkoord ging ons mee te nemen voor 10 euro. Hij bleek echter geen reglementaire taxi te hebben en vervoerde ons gewoon in zijn eigen auto. Nadat we met wat moeite met al ons gerief in de auto gekropen waren dook nog een verrassing op: de chauffeur had nog een passagier gevonden en die werd er op de achterbank, bovenop Viktor en naast mezelf en Vladimir, bij gepropt. Gezellig, zo knusjes bij elkaar…

De extra passagier kon wat Engels en tolkte zo tussen ons en de chauffeur wiens taalgebruik te verfijnd was voor Jimmy’s kennis. Toen ze vernamen dat we Belgen zijn begonnen ze beiden meteen over postduiven. We begrepen langs geen kanten waarover ze het hadden en dit zorgde voor hilarische gesprekken. Achteraf bekeken hadden ze het mogelijks over de duivensport. Ze wisten verder nog over Belgie dat we tijdens de beide WO onpartijdig waren. Deze jongens hadden hun geschiedenisboekje goed gelezen.

In deze stad valt eigenlijk zo goed als niets te bezichtigen. Wij stoppen hier voor 3 nachten omdat de trein rechtstreeks van Beijing naar Pingyao volzet was dus nemen we binnen 3 dagen de trein van hier naar Pingyao. De kaartjes voor deze rit zijn we zopas in het station hier recht tegenover ons hotel gaan kopen. Er waren nog plaatsen beschikbaar maar we kregen vier plaatsen verspreid over de hele trein. We hebben 2 plaatsen naast elkaar en dan nog 2 plaatsen elk in een andere wagon. We zetten Viktor dus af in de ene wagon, Vladimir in de andere en gaan dan gezellig naast elkaar zitten op de andere 2 plaatsen. Na anderhalf uur rijden pikken we de kids weer op. Mmmm, toch nog eens herbekijken denk ik.

Aan het station was het een drukte van jewelste. Twee mannen gingen er op de vuist en meteen stond het vol omstaanders en kwam de politie erbij. Aanleiding was vermoedelijk dat de ene de andere wilde voorbijsteken aan de ticketautomaat. Deze stad is echt op en top Chinees. Hier zijn ze absoluut nog geen buitenlanders gewoon en iedereen staart ons aan als nooit tevoren. Mensen trachten aan Viktors haar te komen waarop deze dan telkens kwaad wegloopt. Midden op het drukke voetpad hield een jongen van zo’n 7 jaar plots halt, trok z’n rits open en begon te plassen. Zomaar op het voetpad, spattend op alle voorbijgangers (wij dus). Amper anderhalve meter verder stond een struik maar daar trok deze jongeman zich niets van aan. Net zomin als de voorbijgangers trouwens. Dit is blijkbaar normaal gedrag.

De stationsbuurt leverde nog andere mooie Chinese tafereeltjes op maar Jimmy is zoals geweten een watje en durft geen foto’s nemen van mensen terwijl ze dit zien. We werden ook zodanig aangestaard en de omgeving en de mensen zelf waren zo ranzig dat ik niet weet of het nemen van foto’s hier in dank zou worden afgenomen.

We wilden het ons gemakkelijk maken voor het avondeten en trokken naar het restaurant van het hotel. Er stond een mevrouwtje aan de ingang. Ze trok grote ogen toen we uit de lift stapten en riep er meteen een collega bij. Ook dit juffertje schrok zich een hoedje en samen begonnen ze te giechelen. Binnen de paar minuten stonden er welgeteld 8 dametjes te lachen dat ze het bijna in hun broek deden. Wat er zo amusant was weten we nog steeds niet maar het was ons duidelijk dat we hier vanavond niet konden eten. Moesten we reserveren? Waren we te laat? Waren we niet deftig genoeg? We zullen het nooit weten maar we hebben toch goed gelachen.

Benieuwd wat deze op en top Chinese stad ons morgen brengt!

太原北京太原SPAR in 太原太原太原
太原太原
Advertenties
reacties
  1. Toets schreef:

    Man, man, man, … wat is dat daar toch met die Chinezen? Het land zelf gaat (economisch) pijlsnel vooruit, maar langs de andere kant doen ze hun behoefte openlijk op straat, is het verkeer er complete chaos, enz. Misschien gaan ze op het ene vlak een beetje te snel en zouden ze beter eens wachten tot het sociale gebied een beetje kunnen bijbenen heeft 🙂

    Hoe is het trouwens met de kleinste, valt het steeds doorreizen voor hem wat mee?

  2. Jimapore schreef:

    De contrasten hier tussen oud en nieuw, rijk en arm zijn niet te schatten. Dat er groeiende sociale problemen zijn zal hun grootste uitdaging worden denk ik. Je ziet soms splinternieuwe spectaculaire skyscrapers en een straat verder zie je koterij uit de middel eeuwen.

    De kleinste koter doet het goed en weinig last mee tijdens doorreizen ik vrees wel voor de reis naar Pingyao (volgende bestemming) gaat hel zijn. Geen nieuwe moderne bullet train maar een oud model reeds dagen volgeboekt, zelfs de staanplaatsen. En dat met al onze bagage dat wordt weer lachen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s