China 2011 – Dag #51 – Taiyuan (太原)

Geplaatst op: donderdag 14 juli 2011 door Jimapore in China, Reizen

Toen ik gisteren aan enkele locals vroeg wat we zeker moeten gezien hebben in Taiyuan vertelde ze me dat we naar de Jinci Tempel (晋祠) moesten gaan met bus 804 of bus 308. Vermits we een beetje aan tempelmoeheid lijden twijfelden we. We besloten om toch te gaan vermits het met een bus is, dat is een belevenis op zich. En alzo zochten we de juiste bus in de buurt van het station. We moesten in een rij gaan staan tussen ijzeren dranghekken. Een mannetje met een rood vlagje hield alles goed in de gaten. De bus rit zou 45 minuten duren en 35 haltes passeren, prijskaartje voor 1 persoon: 0,25 euro cent.

De rit verliep goed vermits we aan de eerste halte konden opstappen hadden we een goede plaats. Naarmate de rit verder ging en er meer mensen bijkwamen geraakte de bus echt wel overvol. We ontsnapten nog net aan een botsing met een Audi A6, de bus ging zwaar in de rem en iedereen vloog opzij. We passeerden bouwwerven, bouwwerven en nog meer bouwwerven. Ik was gisteren al verbaasd over de bouwwoede maar wat we vandaag zagen tart elke verbeelding. Niet enkele, niet tientallen maar honderden wolkenkrabbers, 30 verdiepingen hoog staan her en der in de stijgers omringd door talloze nieuwe wegen in aanleg. Het leek een hele nieuwe stad die uit het niets uit de grond wordt gestampt, zeer zeer fascinerend. Als je dit ziet besef je wel het grote potentieel van nog meer economische expansie hoewel ik me afvraag voor wat en wie al deze gebouwen bestemd zijn, dat zijn we nog niet te weten gekomen. Verder passeerden we nog een verkooppunt van de Chinese Volvo Construction Equipment kloon. Quasi zelfde kleur en lettertype had hun logo maar de letters waren iets ander gerangschikt: LOVOL. Grappig.

Aangekomen aan de laatste halte gingen we naar de Jinci Tempel. Op het grote domein voor de tempel ingang was een Chinese Opera festival aan de gang. Laat ik nu net mijn gloednieuwe opera tshirt aanhebben en gewoon dikke fan zijn van het genre. Dus waande ik me een weg tussen de kijklustigen en aanschouwde authentieke Shanxi Opera (晋剧). Dit was een pak beter dan wat we in Beijing zagen. Prachtige costuums, loeiharde muziek en bovenal prachtige make-up. Hier kunnen de gasten van KISS een puntje aan zuigen hoewel ik vermoed dat ze misschien het idee van hun make-up wel van zo een soort opera hebben.


Shanxi Opera a video by jimapore on Flickr.

Na de opera de Jinci Tempel binnen. Het bleek niet om zomaar een tempel te gaan maar om een heel domein, vol met paviljoenen, hallen, meren allemaal in een zeer authentieke stijl. De meeste tempels die we zagen tot hier toe waren allen prachtig maar ook allemaal gerestaureerd. Hier waande je enkele honderden jaren terug in de tijd met het prachtige houtwerk. Dat was dus een meevaller voor onze tempel moeheid.

Daarna wandelden we nog door het Jinci park helemaal tot aan de parking waar de bussen toekomen. Hoewel we dit park vrij snel doorkruisten was dit ook zeer mooi aangelegd. Zeer groot en veel groen met ook hier talloze wandelbruggen, rotsformaties, shenmede. Dit lijkt wel de parel van Taiyuan te zijn.

We wachten op de bus en zien steeds meer Chinezen toestromen. Wanneer er een bus toekomt, het is niet de onze, zien we iedereen als kleuters naar de bus rennen en elkaar verdringen, duwen en trekken om als eerste op de bus te geraken. WTF, het leek wel een stevig potje ouderwetse pogo. Even later is het onze beurt. Gezien we ondertussen al wat gewoon zijn doen we dus lekker mee. We worden helemaal platgedrukt, Viktor roept het even uit en Vladimir begint zelfs te wenen vermits hij ook wordt platgedrukt. Ik roep of iedereen het een beetje kalmer kan doen maar geen enkele Chinees heeft hier oren naar. Dit is chaos, dit is kakofonie, dit is de wet van de sterkste, dit is China. We geraken gelukkig nog net op de bus en hebben dezelfde plaats vooraan. De bus begint al langzaam door te rijden terwijl er nog mensen opspringen. Ik krijg er kop nog staart aan waar heel dit circus en kinderachtig gedoe goed voor is, doen ze dat voor de lol, vinden ze dat plezant mensen omverduwen en voorbijsteken, rare wezens hoor die Chinezen. In elk geval, dat wordt wat op de trein morgen als we ook nog onze bagage meesleuren. Maar een ding is zeker, we zijn ondertussen geen doetjes meer en we banen ons zelf wel een weg met duwen en trekken en porren. Het is dat of daar gaat je trein of bus. China, je blijft ons verbazen.

晋祠晋祠晋祠OhhhhhhDubbeldekker trampoline晋祠
晋祠晋祠Drakenkrijger晋祠晋祠晋祠
晋祠晋祠晋祠晋祠晋祠晋祠
晋祠晋祠晋祠晋祠晋祠晋祠
Advertenties
reacties
 1. Opa en Oma schreef:

  Nu je kan filmkes op de site zetten, dus nu de Vladimir die alleen stapt!!!!!
  Anders stuur ik s’nachts ook smskes.(lol)
  De foto ohhhhhhhhhh is zeer mooi.

 2. Jimapore schreef:

  Lol, was ik net van plan zie. Hij wil niet meer kruipen nu alleen nog maar stappen.

 3. Bart Verdegem schreef:

  Jimmy, dat beest onder je kin begint gevaarlijke vormen aan te nemen. Is it alive?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s