China 2013 – Day#1 – Beijing (北京)

Geplaatst op: zondag 14 juli 2013 door Valerie in China, Reizen
Kiss and RideHelsinki AirportBeijing Airport Shuttle TrainSlapende Kleine TijgerSlapende Kleine KeizerDe Blote Buik Man
PolitiebusSpeelgoedjesWinkeltjeMarcherende bendeBuggy duwenEffe rusten in perkje
ShowventjeOverzichtjeZee dieren海马Yummie Brochettekes海星
DogmeatBeesten op stokjesGekke bekken trekken

China 2013 – Day#1, a set on Flickr.

Na een vlotte vlucht richting het groene Finland hadden we een probleemloze aansluiting naar Beijing. Door het uurverschil was onze biologische klok wel ferm in de war. We kwamen om 7u plaatselijke tijd toe in Beijing maar op dat moment was het in Belgie nog maar 1u. Op het vliegtuig hadden we de slaap niet kunnen vatten dus deden we feitelijk nachtje door. Vader en oudste zoon keken heel de nacht films, speelde computerspelletjes en luisterden samen naar muziek (Koreaanse en Japanse pop tot Russische rock), de stoere boys. Natuurlijk kregen we ons klopke tegen dat we bezweet toekwamen in ons hostel in de Qianmen-wijk. Onze kamer was nog even bezet dus wachtten we in de gezellige bar/eetcafe en vlogen we alvast in het Qingdao-bier van 600 ml per fles. Viktor leerde met scha en schande dat Ice Tea in China niet altijd is wat wij thuis gewend zijn en deze keer geen Lipton maar echte chinese thee, maar dan ijskoud natuurlijk. Korte tijd later lagen Kleine Keizer en Kleine Tijger dan toch volledig knock-out op de bank van het eetcafe te snurken. Wanneer de kamer gepoetst was kropen we met ons allen het bed in en genoten van een flinke en noodzakelijke middagdut.

Toen we weer wakker werden kriebelde het enorm om de buurt te gaan verkennen. Tis te zeggen, nu we de derde keer deze Metropool bezoeken kennen we de weg al behoorlijk goed. De Donganmen avondmarkt bezochten we nog niet dus trokken we richting Wangfujing heen voor ons avondmaal . Zoals gewoonlijk schatte Jimmy dat het een wandeling van een kwartiertje zou worden. Anderhalf uur later kwamen we ter plekke. Het was er een drukte van jewelste, zelfs naar Chinese maatstaven. Jimmy kreeg een levende schorpioen over zijn arm en we proefden allerlei vreemde gerechtjes: lamssateetjes, gevulde deegpakketjes, gefrituurde kaasrol, inktvis tot zeester en zelfs hond. De hygiene was er zeer bedenkelijk. Af en toe had je moeite om niet uit te glijden in de natte smurrie waarmee de grond bedekt was en de walmen vlogen je bijwijls naar de keel. Net als de smog trouwens, die is er niet minder op geworden sinds we hier 2 jaar geleden voor het laatst waren. Zelfs na enkele uren heb je al een branderig gevoel in de keel dankzij de luchtvervuiling. Voordeel van de smog is wel dat de zonnestralen wat getemperd worden zodat je geen zonnecreme hoeft te smeren.

Na enkele uren in China voelen we ons hier alweer helemaal thuis. Nu kruipen we in bed voor een broodnodige nachtrust want morgen lonkt het Olympisch zwembad. Jimmy en Viktor delen het bed want een tripple room is goedkoper dan een kamer met 4 bedden. Jaja, backpackers moet hun budget streng bewaken. Daarom wordt ook elke cent die uitgegeven wordt onmiddellijk genoteerd in mijn smartphone app. Zo weten we perfect wat we uitgeven aan eten en drinken, transport, overnachting, souvenirs, toegangsgelden, amusement e.a.

Ter compensatie van de negatieve berichtgeving over China die we dagelijks over ons heen krijgen gekieperd van de Westerse media zullen we op onze blog telkens enkele positieve elementen benoemen. Positiefs dat ons vandaag opviel:
– Reizen per metro is superhandig, superveilig, supermodern, supergoedkoop en superduidelijk aangegeven
– Chinezen of althans Beijingers lijken erop vooruit gegaan te zijn wat manieren betreft: amper gerochel gezien, ook geen pipi of kaka van mens of dier in onze buurt gehad
– Beijing leeft, 24 u op 24. Bij een avondwandeling heerst er nog een gezellige drukte op straat. Mensen keuvelen wat met elkaar, eten en drinken iets op straat, omas spelen met hun kleinkinderen, mannen en vrouwen bezetten mooi verlichte pleinen om er, liefst met heel veel tegelijk, samen te dansen op de tonen van een Chinees lied.

Advertenties
reacties
  1. Oma en Opa schreef:

    Mooie fotos, leuk verhaal.
    Wij kijken er naar uit om het volgende te lezen en te zien.
    De groetjes aan de kids.

  2. Catherine schreef:

    Wat spijtig dat we zo geen zeepaardje tussen onze pannenkoek kunnen leggen, voor een krokante toets!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s