China 2013 – Day#11 – Huzhu Beishan National Forest Park (互助北山国家森林公园) > Ping’an (平安)

Geplaatst op: dinsdag 23 juli 2013 door Valerie in China, Reizen
Choedzong MonasterySleeping tigersCamping in Huzhu Beishan ParkGoedemorgen koeienHikingWilde aardbeien
HikingBoertjeHuisjeHikingSpinning wheelBergriviertje
Kleine TijgerOok Kleine Keizers moeten hun gezicht wassenCrossing the riverOude karrenChoedzong MonasteryInside Choedzong Monastery
卫生间Temple constructionChoedzong MonasteryEating yoghurtMeertjeMeerplonsen

Na een korte nacht in de tent kruipen we lichtelijk geradbraakt uit onze slaapzak. Net wanneer ik mijn hoofd buiten steek wandelen 4 Chinese juffertjes voorbij. Die lachen zich krom bij het zien van een westers slaaphoofd, zeker wanneer even later ook een verwarde blonde krullenbol komt piepen.

We beginnen de dag met een ochtenwandeling van een uurtje in dit prachtige natuurpark. Jimmy puft zich al te pletter wanneer hij bergop loopt met Vladimir in de rugzak. Onderweg smullen we van heerlijke piepkleine wilde aardbeien die we hier en daar plukken. Boven op de berg aangekomen blijkt dat er een oude man woont in een bouwvallig huisje. Hij is al hard aan het werk: hij laat hooi drogen en gooit het op de hooistapel. Onze enthousiaste nieuwe gids vertelt dat de Tibetanen tijdens de zomer een nomadisch leven leiden waarbij ze met hun dieren om de paar weken verhuizen van het ene grasland naar het andere en tijdens de winter verblijven ze in hun winterhuis. Deze oude man woont waarschijnlijk het hele jaar door in zijn winterhuis. Wat tevens opvalt: onze gids praat geen Tibetaans met de man maar wel Chinees… Door de massale infiltratie van Han-Chinezen in Tibetaans gebied werden de Tibetanen de afgelopen 20 jaar gedwongen Mandarijn-Chinees te praten. Nu is het zover gekomen dat sommigen hun eigen taal niet langer machtig zijn.

Na een ontbijt van een stevige, pittige noedelsoep rijden we naar het Choedzong Monastery dat tijdens de Culturele Revolutie bijna volledig verwoest werd. In die tijd woonden er zo’n 2.000 monniken in het klooster, vandaag nog slechts een handvol. De wederopbouw van het klooster is volop aan de gang. Grappig detail: midden in het geheel van tempeltjes in Tibetaanse stijl staat een spuuglelijk betonnen gebouw te vervallen. Dit was de politiepost ten tijde van de revolutie. Zo konden de agenten die stoute monikken van heel dichtbij goed in de gaten houden.

Onze nieuwe gids kan goed met de kids overweg en last geregeld eens een leuke activiteit in voor hen. Zo stopten we bij een kabbelend bergriviertje waar we heerlijk met onze blote voeten in het ijskoude water konden stappen. Natuurlijk trok Viktor zijn kleine broer mee op een iets te avontuurlijke tocht en belande die laatste daarbij pardoes met zijn poep in de rivier. Later stopten we bij een aangelegd meer waar de stoere mannen in onderbroek gingen zwemmen. Ik hield het bij pootjebaden. Iemand moest toch droog blijven om foto’s te nemen, nietwaar?

Na een hele tocht in onze KIA met veel hobbel de bobbel kwamen we aan bij een ander klooster (Golung Monastery) waar vroeger wel 4.000 monikken woonden, vandaag nog ongeveer 90. Ondanks de uitleg van de gids omtrent het boedhisme blijft het toch allemaal nogal onduidelijk voor ons. Uiteindelijk vinden we die beelden, de architectuur en het schilderwerk wel heel erg aardig maar voorts voelen we ons niet meteen aangetrokken tot de leer van Boeddha. Onze jongens daarentegen imiteren de gelovigen uitbundig. Bij elk beeldje vouwen ze de handen, buigen het hoofd en occasioneel laten ze zich hierbij ook languit op de grond vallen, als devote boedhisten. Wanneer Vladimir deze truc bij het avondmaal in een moslimrestaurantje in Ping’an nog eens overdoet vindt het 2-jarig zoontje van de kok dit uiterst amusant maar wij toch net iets minder…

Advertenties
reacties
 1. Oma en Opa schreef:

  Ga toch nog maar eens reageren , kwestie dat jullie weten dat wij blijven volgen.
  De foto’s prachtig gewoon
  De verhalen grappig en ontroerend
  Maar wees toch maar voorzichtig

 2. bart schreef:

  James, ge doet dat goed! Valerie, bedankt voor de mooie reportages.

 3. Gordon schreef:

  ‘k Ben een beetje jaloers zulle !

 4. Jimapore schreef:

  @Gordon: dat is eigenlijk onze enige bedoeling van deze blog, de rest jaloers maken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s