Sarajevo (Bosnië Herzogevina)

Geplaatst op: woensdag 23 juli 2014 door Valerie in Reizen

Click to see slideshow:

We hebben al over prachtige autosnelwegen gereden maar eens we Kroatië verlaten en Bosnië binnenrijden lijken we een andere wereld te betreden. Geen snelwegen, laat staan tweevaksbanen. Neen hoor, oude infrastructuur en kronkelende eenvaks baantjes is the only way. Onderweg stoppen we voor de lunch in een Etno Selo (Eco Dorp). Vanaf de baan hadden we daar immers een mooie houten speeltuin gezien. Eens uit de wagen zagen we echter de reuzegrote plas aan de voet van de glijbaan, waarop we de kinderen waarschuuwde om de glijbaan niet te gebruiken. Tien minuten later vonden we de twee castaars kleddernat van kop tot teen en loeilend van plezier op de glijbaan. Dan maar weer de auto in louter gekleed in een doorweekte en naar modder (Gotmoor) stinkende onderbroek.

Gelukkig is er weinig verkeer zodat we in de vroege avond arriveren in het “Franz Ferdinand” Hostel, helemaal in het centrum van de oude stad. Sarajevo laat ons alvast een goede eerste indruk: allemaal nieuwe gebouwen en alles lijkt heel netjes te zijn. Dat (bijna) alles nieuw is heeft natuurlijk te maken met de smerige Balkan oorlog waar Sarajevo het hard te verduren heeft gekregen. Er zijn hier en daar nog oude gebouwen vol met gaten van kogels en raketten inslagen. De stad is volledig omsingeld door bergen die volstaan met kleine huisjes. Vanop deze bergen is het een prachtig zicht op deze leuke stad. Het oude centrum heeft leuke straatjes vol met restaurantjes, winkeltjes en minaretten. Het is dan ook hard zoeken om een biertje te drinken want het zijn hier overwegend moslimrestaurantjes. Het nationele gerecht, “Civati” is heerlijk: soort gegrilde worstjes in pita-broodjes met yogurt.

Naast een superleuk zwembad en mooie wandeling besluiten we de taxi te nemen en de “Tunnel of Life” te bezoeken. Tijdens de oorlog werden hier eetwaren, wapens en gewonden door gesmokkeld vanuit het belegerde centrum naar het vrije gebied buiten de stad. We staan versteld van de wreedheid die hier gewoed heeft. Maar het ergste moet nog komen. We bezoeken ook een expo over de etnische zuiveringen in Srebrenica. De verhalen en foto’s die we te zien krijgen sloegen ons met verstomming. Pure waanzin! Dat er 50 jaar na WOII opnieuw in hartje Europa zo iets kan gebeuren: vaders en jonge mannen, sommige nog kinderen, die met honderden tegelijk worden afgeslacht is onbegrijpelijk. Ook de kinderen zijn enorm onder de indruk en hebben veel vragen over wat er hier allemaal is gebeurd en vooral het “waarom” en over oorlog in het algemeen. Gelukkig lijkt het ons dat men goed hersteld is van deze git zwarte bladzijde in hun geschiedenis. Voor ons is deze stad alvast een citytrip aanrader voor iedereen! Sarajevo, you have impressed us! Maar eventjes genoeg steden, nu is het tijd voor bergen en natuur dus… Op naar Montenegro!

Advertenties
reacties
  1. Oma en Opa Mimosa schreef:

    Kijk, kijk daar zijn we ook al geweest!!!!
    Mooi he,geniet er maar van.
    Groetjes van de volgers van het eerste uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s