Mostar (Bosna i Hercegovina)

Geplaatst op: woensdag 30 juli 2014 door Jimapore in Reizen

Flickr Album Mostar

We zijn terug in Bosnië aangekomen, meer bepaald in het stadje Mostar. Dat zal menigeen waarschijnlijk een klein belletje doen rinkelen want Mostar ging de wereld rond wanneer in de smerige Joegoslavische oorlog de eeuwenoude brug vernietigd werd. Niet alleen de brug maar heel Mostar heeft het hard te verduren gekregen en vrijwel heel het centrum werd vernield. Een kleine twintig jaar later is daar nu sporadisch nog iets van te merken. Het hart van de oude stad, de befaamde brug, is helemaal vernieuwd en tientallen souvenir standjes en uitnodigende restaurantjes fleuren de boel helemaal op.

De paar kleine straatjes wemelen van toeristen die kuieren en genieten op terrasjes van oa het overheerlijk ijs dat men hier in alle kleuren en smaken aanbiedt. Souveniertjes bestaan overwegend over “The Old Bridge” of over de oorlog: soldatenbaretten, kogels en allerhande munitie. Andere prulletjes lijken recht uit het Middenrijk te komen want we kunnen niet verklaren waarom we plots “The Temple of Heaven” hier zien liggen :-). Her en der staan kerkjes maar vooral moskeeën en minaretten tussen de gebouwen. Er is hier zelfs een grot met daarin een coole lounge bar, alles piekfijn in orde.

Wanneer we eventjes afwijken van die paar vernieuwde straatjes zien we toch een pak gebouwen in de stijgers staan voor renovatie en een heleboel andere die nog de sporen laten zien van de oorlog. Her en der lopen kleine zigeuner kinderen de vuilbakken af te speuren naar eten. Het is peis en vree in het kleine toeristische centrum, maar eens daarbuiten is er nog werk aan de winkel. Desalniettemin is dit zeker een aanrader voor een daguitstapje mocht je hier in de buurt zijn.

Oh ja, vermeldenswaardig is ons Pansion Čardac waar we verblijven. Slechts 3 kamertjes die verhuurt worden hier en de gastvrouw is een zeer lieve en attente mevrouw die ons bij aankomst alvast verlekkerde met zelfgemaakte frisdrank en gebakjes, smullen maar.

Jammer genoeg is onze reis alweer tot een naderend einde gekomen. Morgen trekken we terug huiswaarts met eerst nog een overnachting in München. Tenminste als ik hier weg geraak met mijn auto want de straatjes zijn hier enorm smal met her en der geparkeerde auto’s die de boel blokkeren. Dat wordt tot op de millimeter manoeuvreren morgen, fingers crossed!

Advertenties
reacties
  1. Oma en Opa schreef:

    Dat is een streek die ons ook wel aanspreekt om eens te bezoeken, we kennen er wel wat van, maar jullie foto’s heeft ons goesting doen krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s